Powrót

Bezalkoholowe drinki

Mocktaile – czyli bezalkoholowe drinki to świetna alternatywa dla tradycyjnych drinków. Są pyszne, łatwe w wykonaniu, a do tego wyglądają jak prawdziwe drinki.

Idealne w lecie, doskonałe po Sylwestrze – bezalkoholowe drinki powstałe na bazie naturalnej, wysokozmineralizowanej wody Cechini Muszyna doskonale nawadniają organizm i pomagają uzupełnić minerały takie jak magnez oraz wapń. „Pomysł na” napój z Cechini Muszyna to idealny przepis na spędzenie kreatywnego dnia z dziećmi. Woda wzbogacona o naturalne dodatki (cytryna, grapefruit, mięta) jest chętnie pita przez najmłodszych. Każda pora roku jest odpowiednia na „kreatywne” działania. Jeżeli w ich efekcie nauczymy picia naturalnej wody – świetnie!

 

6 zalet picia bezalkoholowych drinków.

1. Mocktaile są zdrowsze – alkohol wypłukuje z organizmu sole mineralne

Alkohol odwadnia organizm i nie dla każdego jest odpowiedni, ponieważ obciąża wątrobę, która musi wykonać wzmożoną pracę, żeby go strawić. Alkohol negatywnie działa na układ pokarmowy i krążenie. Przyczynia się do zaburzeń pamięci, powoduje rozchwianie emocjonalne, może przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów. O tym, że jest substancją silnie uzależniającą – wiemy. O tym, że odwadnia organizm – wiemy, ale nie zawsze pamiętamy. Jeżeli już sięgacie po alkohol – pamiętajcie, że dobrą praktyką jest picie wody wraz z alkoholem, nie tylko w celu nawodnienia organizmu, ale także dostarczenia mu wypłukanych przez alkohol minerałów takich jak np. magnez, wapń, potas. Nie dla każdego alkohol jest dobry. Jeżeli Wasz organizm źle sobie z nim radzi – pijcie mocktaile stworzone na bazie naturalnej wody wysokozmineralizowanej (bogatej w magnez i wapń) lub „przepijajcie” trunek z alkoholem – wysokozmineralizowaną wodą (woda wysokozmineralizowana nawodni organizm i uzupełnieni minerały)

 

 

2. Bez alkoholu jest zawsze zdrowiej

Mocktaile stworzone na bazie naturalnej, wysokozmineralizowanej wody wraz z dodatkiem naturalnych owoców – dostarczają witamin i składników mineralnych. Jeśli przygotujemy mocktaile na bazie świeżych owoców – stworzymy coś pysznego i zdrowego. Dodatkowo wykorzystując do stworzenia napoju wodę wysokozmineralizowaną dostarczymy organizmowi bezcennych, prawdziwych minerałów. Przykładowo sam wapń, który w diecie wegan może nie być dostarczany w odpowiednich ilościach – jest wartością, o którą wzbogacimy organizm pijąc mocktail stworzony z wykorzystaniem wody wysokozmineralizowanej.

 

3. Drinki bez dodatku alkoholu mają mniej kalorii

Alkohol to dosłownie puste kalorie. Alkohol jest kaloryczny, a co najgorsze nie przedstawia żadnych wartości odżywczych. Kieliszek wódki to 55 kcal, lampka wina to 102 kcal, a duże piwo to prawie 250 kcal ! Oczywiście jeżeli alkohol spożywamy okazjonalnie – to zawarte w nim kalorie nie przekładają się znacząco na wzrost masy ciała.  Codzienne wypijanie lampki wina, dwóch piw po wycieczce rowerowej czy drinka z sokiem po każdym ciężkim dniu w pracy – dostarcza całkiem sporej dawki pustych kalorii, a w efekcie przyczynia się do tycia.

 

4. Pijąc bezalkoholowe drinki lepiej kontrolujemy masę ciała

Zwiększone spożycie alkoholu wzmaga apetyt. Na imprezach znacznie chętniej sięgamy po chipsy, tłuste przekąski czy fast-foody, mimo że normalnie jesteśmy w stanie powstrzymać się od ich jedzenia. Gdy zsumujemy kalorie spożyte z tradycyjnymi drinkami oraz te z jedzenia – wyjdzie nam całkiem spora suma kcal.

 

5. Bezalkoholowe drinki mogą pić kobiet w ciąży 

W ciąży nawet niewielkie ilości alkoholu są szkodliwe dla płodu. Wypicie drinka bezalkoholowego to wybór zdrowy. Dodatkowo jeżeli wyjeżdżacie na wakacje, a Wasze dzieci chcą pić „to co Wy” (atrakcyjny wygląd) – sięgajcie po mocktaile zwracając uwagę na ich składniki (woda, naturalne dodatki). Dzięki temu będziecie przyzwyczajać do picia wody.

 

6. Pijąc mocktaile uczysz zdrowych nawyków 

Jemy i pijemy oczami. Pijąc alkohol w formie atrakcyjnych wizualnie drinków – przyzwyczajamy się do niego w codziennej diecie. Propagujemy picie tego co nie jest zdrowe. Pokazując że tylko drink z alkoholem „wygląda” świetnie – uczymy picia alkoholu. Wybierając mocktaile pokazujemy, że można przygotować coś „wizualnie atrakcyjnego”, smacznego i zdrowego jednocześnie.

 

Poznaj 3 przepisy na bezalkoholowe drinki

 

cechini muszyna drinki bezalkoholowe

Pinky winky

Składniki na 2 porcje:

– 100 ml świeżo wyciśniętego soku z grapefruita
– 4 gałązki rozmarynu
– 10 g ksylitolu (2 łyżeczki)
– 200 ml wody Cechini (najlepiej schłodzonej)

Wyciśnij sok z grapefruita. Rozmaryn umyj. Umieść 3 gałązki w moździerzu, dodaj ksylitol i sok z grapefruita. Następnie dokładnie ugnieć ze sobą składniki. Przygotowaną miksturę odstaw na 5-10 minut.
Po upływie tego czasu dodaj wodę Cechini, a następnie rozlej drink do lampek na szampana. Dodaj do drinków po kawałku gałązki rozmarynu.

Wskazówka– jeśli nie masz w domu moździerza to składniki możesz umieścić w kubku i ugnieść je za pomocą drewnianej łyżki. Warto też chwilę porolować całego grejpfruta, wyciśniesz wtedy z niego więcej soku.

 

 

 

 

 

cechini muszyna drinki bezalkoholowe

Tulum mocktail

Składniki na 2 porcje:
– 100 g ananasa (ok. 1,5 cm plaster) – sok wyciśnięty z jednej limonki
– 10 g ksylitolu (2 łyżeczki)
– kilka listków mięty
– 400 ml wody Cechini
– kilka kostek lodu

Ananasa obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z limonki (nie wyrzucaj skórki, ponieważ możesz ją wykorzystać w drinku). Ananasa, ksylitol, wodę Cechini i sok z limonki umieść w blenderze, a następnie zmiksuj.
Listki mięty umyj, skórki z limonki pokrój w ćwiartki. Przełóż składniki do szklanki i ugnieć. Dodaj kostki lodu i zmiksowany mocktail.

 

Wskazówka– zamiast świeżego ananasa możesz użyć mrożonego. W sklepie wybieraj miękkie cytrusy, które są soczystsze i łatwiej z nich wycisnąć sok.

 

 

 

 

 

Mohito cechini muszyna

 

 

 

Klasyczne mojito

Składniki na 1 porcję:
– 1 limonka
– kilka listków mięty
– 10 g syropu klonowego (1 łyżka) – 200 ml wody Cechini

– kruszony lód
Limonkę umyj, pokrój w ćwiartki, przełóż do szklanki. Dodaj listki mięty i syrop klonowy. Wszystkie składniki ugnieć ze sobą. Dodaj kruszony lód i wodę.

Wskazówka– syrop klonowy można zastąpić ksylitolem. Jeśli nie masz kruszarki do lodu to wystarczy, że umieścisz kostki w woreczku, a następnie za pomocą wałka do ciasta zmiażdżysz je na mniejsze kawałki.

 

 

 

Artykuł powstał we współpracy z Martą Skorupską, autorką bloga Design Your Diet