Powrót

Piernikowy omlet z prażonymi jabłkami

Piernikowy omlet z prażonymi jabłkami

 

Pyszny piernikowy omlet z prażonymi jabłkami to idealny pomysł na smaczne śniadanie. Cynamon, jabłka, woda Cechini Muszyna to składniki tworzące pyszny, szybki, łatwy w przygotowaniu omlet.

 

cechini muszyna omlet

 

Składniki:

 

2 sztuki jajko

3 łyżki mąka pszenna

3 łyżki woda

woda Cechini Muszyna, niskonasycona

½ łyżeczki proszek do pieczenia

1 łyżeczka cynamon

½ łyżeczki przyprawa do piernika

2 łyżeczki erytrytol

1 sztuka jabłko

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

1. Białka oddziel od żółtek i ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, żółtka oraz wodę i powoli wymieszaj.

2. Gdy masa będzie gotowa wsyp 1 łyżeczkę erytrytolu, proszek do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu oraz przyprawę do piernika.

3. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć do garnka.

4. Podlej niewielką ilością wody, dodaj ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę erytrytolu i praż około 5-10 minut.

5. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i smaż omlet z dwóch stron pod przykryciem.

 

Przepis powstał we współpracy z: dietetyk Beata Bielecka