Powrót

Suplementy diety – woda. Naturalne wzmocnienie organizmu

„Naturalne suplementy diety” – pod takim hasłem można znaleźć wiele produktów proponowanych przez producentów firm farmaceutycznych. Woda mineralna Cechini to źródło składników mineralnych takich jak magnez i wapń. Zgodnie z definicją terminu „suplement” – wodę wysokozmineralizowaną Cechini śmiało można nazwać naturalnym suplementem diety. 

 

Na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej widnieje definicja zgodnie z którą:

„Suplement diety to środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego”.

Zgodnie z powyższym wnioskować można, że naturalna woda wysokozmineralizowana to naturalny suplement diety, ponieważ w składzie wody znajdują się ważne dla zdrowia składniki mineralne:

 

etykieta cechini muszyna

 

Czy minerały rozpuszczone w wodzie wysokozmineralizowanej wchłaniają się lepiej?

Tak. Potwierdzono, że przykładowo magnez rozpuszczony w wodzie wchłania się około 30 razy lepiej niż ten, który przyswajany jest z pożywienia. Doskonałą wchłanialność składników mineralnych potwierdzono w licznych pracach i badaniach. Przykładowo w pracy Agnieszki Salomon i Bożeny Regulskiej Ilow czytamy, że:

„Mg i Ca występują w wodzie w formie zjonizowanej, dlatego są dobrze przyswajane przez organizm człowieka (1). W celu zapobiegania niedoborom tych składników, zalecane są te wody, które w 1 dm3 zawierają przynajmniej 50 mg Mg i powyżej 150 mg Ca (2, 3, 4). Optymalne przyswajanie obu minerałów przez organizm człowieka jest osiągane, gdy stosunek molowy Ca do Mg wynosi 2 : 1 (5, 6). Autorzy wielu badań wykazują, iż woda mineralna, zwłaszcza średnio i wysoko zmineralizowana, mogłaby stanowić zaraz po mleku i jego przetworach, najważniejsze źródło Ca w diecie (7, 8, 9).”

 

Magnez wzmacnia, wapń buduje

To prawda, że minerały takie jak magnez i wapń wzmacniają organizm, a woda wysokozmineralizowana jest jednym z ich źródeł. Około połowy płynów przyjmowanych dziennie powinna stanowić woda wysokozmineralizowana. Jej picie nie tylko doskonale nawadnia organizm, ale także wzmacnia go unikatowymi minerałami.

 

 

magnez woda cechini

cechini muszyna wapń

 

Czy picie wody wysokozmineralizowanej może zaszkodzić?

Woda wysokozmineralizowana jest dobra dla każdego, w każdym wieku. Nie zaleca się jej picia dzieciom poniżej 3 roku życia (obciązenie organizmu minerałami, zwłaszcza obciążenie nerek malucha), a także osobą cierpiącym na różne problemy zdrowotne (np. choroby nerek, choroby endokrynologiczne). Co do zasady wody wysokozmineralizowane to doskonała pomoc dla organizmu przy jego regeneracji, oraz naturalne wzmocnienie przez cały rok.

Picie wody jest nie tylko zdrowe, ale także naturalne. Picie wody wysokozmineralizowanej powinno być stałym elementem zdrowej, zbalansowanej diety (zwłaszcza tej, która wyklucza nabiał).

 

 

 

1. Derkowska-Sitarz M., Adamczyk-Lorenc A.: Wpływ składników mineralnych rozpuszczonych w wodzie pitnej na organizm człowieka. Górnictwo i Geologia. Seria: Studia i Minerały, 2008; 34: 39-48

2. Latour T., Czajka K., Sziwa D.: Wody naturalnego pochodzenia jako środki wspomagające w żywieniu dietetycznym. Żyw.Człow. Metab., 2006; 33: 229-235.

3. Rajchel L.: Możliwości wykorzystania szczaw karpackich w profilaktyce zdrowotnej. J. Elementol. 2006; 11: 337-345.

4. Wojtaszek T.: Profilaktyczno-zdrowotne działanie wód mineralnych. J. Elementol. 2006; 11: 119-126.

5. Wojtaszek T.: Woda mineralna jako czynnik ekologicznej profilaktyki zdrowotnej. J. Elementol. 2006; 11: 399-403.

6. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i cho- rób niezakaźnych. PZWL, Warszawa 2008; 442-444.

7. Pietruszka B., Kałuża J., Osypiuk D.: Bu- telkowane wody pitne jako źródło wapnia i magnezu u 16–18-letniej młodzieży zamieszkałej w Białej Podlaskiej i w Płocku. Żyw. Człow. Metab., 2006; 33: 167-173

8. Kałuża J., Zyśk A., Brzozowska A.: Udział grup produktów i wody pitnej w spożyciu wybranych składników mineralnych przez osoby star- sze. Roczn. PZH 2002; 53: 407-417.

9. Madej D., Kałuża J., Antonik A., Brzozowska A., Roszkowski W.: Wapń, magnez, żelazo i cynk w wodzie pitnej a stan odżywienia tymi pierwiastkami osób starszych z rejonu warszawskiego. Roczn. PZH 2011; 62 (2): 159-168.